OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. március 7., csütörtök 14:32

Az Aranynektár Kft. és a tulajdonos Fulmer család sajtóközleménye (1. rész)
    Dunavarsány, 2024. március 7., csütörtök (OTS) - "A méhészek Nagy István agrárminiszter korábbi munkaadóját sejtik az ukrán méz importtilalmának eltörlése mögött" címmel az Átlátszó hírportálon megjelent írás azt a hamis látszatot kelti, hogy az ukrán méz import tilalom eltörlése baráti alapon, egyéni érdekből született, de ennek semmilyen ténybeli alapja nincs.

    Ez az írás komoly kárt okozott a politikán kívül maradó, évtizedek szorgalmas munkájával eredményeket felmutató Fulmer családnak. Egy korábban megjelent Átlátszó cikk pedig azt is sugallta, hogy az ukrán import tilalom feloldása hozta nehéz helyzetbe a magyar méhészeket. Ezekkel a cikkekkel olyan hamis képet közvetített, hogy egy politikussal ápolt, állítólagos baráti viszony miatt került egy egész ágazat súlyos válságba.

Később az Átlátszó ugyan elismerte, hogy a méhészetek válságát nem az Ukrajnából származó valódi, hanem a Kínából származó hamisított méz okozta, és részben azt is megírta, hogy nincs ténybeli alapja annak, hogy a tilalom feloldása baráti alapon történt volna. De a helyesbítések nem olyan formában jelentek meg, amelyek kicsit is ellensúlyozni tudnák a valóságtól távol álló, először megjelent állításokat. Erre példa, hogy a hamis információkat egy másik újság, a Népszava is átvette, és azt már tényként kezelte. Természetesen minden hamis állítás nyilvánosságra hozatala jogkövetkezményekkel fog járni, de ez sajnos időt igényel. Ennek a nyilatkozatnak az a célja, hogy idejében felhívja a figyelmét a hazai médiának, hogy az Átlátszó hírportál hírei ebben a témában hamisak, és ha ez valaki számára még érdekes, arról ne az érintett, Fulmer Ferenc megkérdezése nélkül adjanak hírt, úgy ahogyan azt a fent említett két hírportál tette.

Az Átlátszó sugalmazásával ellentétben nincs baráti viszony Fulmer (név változtatás előtt Takács) Ferenc Aranynektár és a Fulmer cég tulajdonosa és Nagy István agrárminiszter között. Munkakapcsolatuk húsz éve szűnt meg, tíz évvel korábban, mint amikor Nagy István megjelent az országos politikában. Azóta is csak formális alkalmanként találkoznak. Csak az ágazatot érintő, szakmai tanácskozásokon, rendezvényeken és az üzemátadásokon.

Megtévesztő, amit az Átlátszó állít, hogy "A politikus valóban elég könnyen összeköthető az egyik nagy mézes céggel". S hogy ez lenne az oka annak, hogy "Nagy államtitkári ciklusának végén, 2018 tavaszán az Aranynektár Kft. tulajdonosa, Takács Ferenc Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült." A kitüntetést a Külgazdasági és Külügyminisztérium javaslatára a mézexportban elért, több évtizedes eredményekért kapta Fulmer (Takács) Ferenc. A kitüntetésről köztársasági elnök döntött, a döntéshez tehát semmi köze nem volt az Agrárminisztériumnak. Nyilvánvalóan szerepet játszott a kitüntetés elnyerésében, hogy a Fulmer család cégek adják a minőségi piacokra, fogyasztói csomagolásban, magas hozzáadott értékkel exportált magyar méz túlnyomó többségét.

Félrevezető az Átlátszó azon megállapítása is, amely szerint "2020 őszén, amikor már Nagy István volt az agrárminiszter, a kormány 58 millió forint uniós támogatást ítélt meg a cég termelési kapacitásának fejlesztésére. A beruházás összköltsége bő 83 millió forint volt, aminek 70 százalékát fedezte az EU-s pénz." Ezt az EU által nyújtott támogatást a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében kaptuk, ennek a támogatásnak semmi köze az agrárminisztériumhoz, mert nem is tartozik a hatáskörébe.

Az Átlátszó újságírója azzal is hamis képet fest, hogy ezt írja, "Arról nincs információ a kormányzati honlapon, hogy mekkora volt a beruházás összköltsége, és mekkora részét fedezte a kormány által odaítélt közel 1 milliárd forintnyi támogatás. Érdekesség viszont, hogy mintha a dátumokkal lenne egy kis kavarodás. A támogatási kérelem dátumaként ugyanis 2021. augusztus 30. szerepel, a támogatás megítélésének napja 2022. november 11. (bő egy évvel később), viszont Nagy István agrárminiszter 2022. november 18-án vett részt a feldolgozó átadásán. Vagyis kereken egy héttel azután, hogy a kormány odaítélte a pénzt a cégnek, már meg is történt a támogatott fejlesztés felavatása - vagy legalábbis úgy tettek." Azt, amit az Átlátszó "kavarodásnak" nevez, épp azt mutatja, hogy a formális kapcsolatokon kívül semmilyen más érdekérvényesítő eszközzel, informatív csatornával nem rendelkezik a Fulmer család. Nem színlelte azt, hogy mintha elkészült volna a beruházás. A törvények ugyanis lehetővé teszik, hogy a pályázat benyújtása es a helyszíni ellenőrzés után elkezdje azt, saját pénzből. A megoldás a látszólagos ellentmondásra az tehát, hogy mivel a bürokrácia malmai lassan őröltek, ezért tovább tartott a pályázat elbírálása, mint a beruházás fő elemét jelentő üzemcsarnok felépítése. A lassú ügyintézés miatt a Fulmer cég előbb építette fel az üzemcsarnokot annál, minthogy a támogatást megítélték volna a beruházáshoz.

Valótlan az Átlátszó azon megállapítása, amely szerint "A cég 2022-ben közel 1 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, most az olcsó ukrán méz tovább értékesítésén profitálhat". A cikknek ez a mondata különösen visszatetsző, ami csak arra alkalmas, hogy az ágazat szereplőit egymás ellen hangolja. A hamis kínai méz dömpingje miatt az ágazat minden szereplője (a mézkiszerelők is) válságba kerültek. A hamis méz miatt a csomagolók is elvesztették az exportpiacokon a nyereségüket. A küzdelem a több évtized alatt felépített piaci jelenlét megtartásért folyik. Az Átlátszó azon állítása, hogy az ukrán méz olcsó, valótlan, csak az elkeseredett méhészek félrevezetését eredményezi. A magyar csomagolók számára az ukrán méz valamivel drágább, mint a magyar. Az ukrán méz azért fontos a magyar csomagolóknak, mert a magyarral ellentétben mindig beszerezhető az aktuális piaci áron. (folyt.)



2024. március 7., csütörtök 14:32

Az Aranynektár Kft. és a tulajdonos Fulmer család sajtóközleménye (2. rész)
    Dunavarsány, 2024. március 7., csütörtök (OTS) -

    Az Átlátszó cikkében megjelent: "a támogatást kapó FULMER GmbH. Magyarországi Fióktelepe nevű vállalkozás nagyságrendekkel sikeresebb. A cégadatbázis szerint 34 fővel működő cég éves nettó forgalma 2018-2022 között 4,5 és 7 milliárd forint között volt, az adózott eredménye pedig a leggyengébb évben is 127 millió forint lett. Két éve különösen jól sikerült: 2020-ban 978 millió, 2021-ben pedig 1,1 milliárd forint profitot termelt." A Fulmer családi cégek 2021 és a 2022 es kimagasló eredményének közzététele azt a látszatot kelti, hogy miközben a termelők tönkre mennek, a csomagolók óriási profitra tesznek szert. Azt az információt viszont az Átlátszó elfelejtette közölni, hogy ugyanebben a két évben az elmúlt tíz év legmagasabb felvásárlási árait kapták a méhészek a mézükért. A méz felvásárlási ára 2023- ban esett a felére.

Az Átlátszó szerint "A 2023-as beszámolók leadási határideje idén május vége, ezért a cég tavalyi mérlegéről még nincsenek nyilvánosan elérhető adatok". Ez az állítás is valótlan. A 2023-as auditált mérlege és eredmény kimutatása a Fulmer család cégeinek ugyanúgy elérhető volt a nyilvános adatbázisokban, mint az előző éveké. De valószínűleg nem illett az újságíró koncepciójába ennek közlése, mert a nyereség 2023-ban óriásit zuhant. (Ha az újságíró megkérdezte volna Fulmer Ferencet, akkor arról is tájékoztatást kapott volna, hogy 2023. második félévében, cégcsoport szinten, veszteség keletkezett.) Ezek a hiteles információk bemutatták volna azt a tényt, hogy a valódi mézet csomagoló vállalkozások ugyanúgy megszenvedik a hamis importméz dömpingjét, mint a méhészek. Persze csak akkor, ha ez lett volna a cikkíró szándéka.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.