OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. március 14., kedd 14:05

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült a Néprajzi Múzeum főigazgatója
    Budapest, 2023. március 14., kedd (OTS) - Dr. habil. Kemecsi Lajos Dsc március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban állami kitüntetést vehetett át Csák János kulturális és innovációs minisztertől.

    A Magyar Érdemrend tisztikeresztje a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható.
Dr. Kemecsi Lajos 1993-ban végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem szakos középiskolai tanárként és etnográfusként. 1998-tól a néprajztudomány kandidátusa. 1993-tól a tatai Kuny Domokos Múzeum néprajzos muzeológusaként, valamint a tatai Eötvös József Gimnázium történelemtanáraként dolgozott. 2003-tól a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban muzeológiai osztályvezetőként irányította az intézmény Néprajzi Látványtárának megvalósítását és a Felföldi mezőváros tájegység kialakítását, elnyerve a Pulszky Károly-díjat.

2007-től az intézmény tudományos igazgatójaként az intézmény muzeológiai tevékenységéért volt felelős, többek között a múzeum Észak-magyarországi falu tájegységének megvalósítását irányította projektvezetőként. 2009-ben jelent meg "A Felföldi mezőváros" című monográfiája. 2010-ben rendezte a Magunkra maradtunk című állandó kiállítást a szlovákiai magyarok történetéről az észak-magyarországi tájegységben felépített nemesradnóti házban. 2010-ben nyílt meg a "Falu és város határán" című, általa rendezett időszaki kiállítás a múzeumban. 2011-12-ben DVD-n megjelent a "Hagyományos járművek országos gyűjteményi katalógusa". 2013-ban hagyományos járműveket bemutató állandó kiállítást rendezett a Skanzen Kisalföld tájegységében.

Kiterjedt gyűjtő- és terepmunkát folytatott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kutatási feladataival összhangban a magyar nyelvterület számos pontján és az Amerikai Egyesült Államokban is. Szabadtéri muzeológiai kutatásainak eredményeit összefoglaló tanulmánykötete 2020-ban jelent meg "Megőrzött építészet" címmel. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Kötődés díját 2022. decemberében vette át. A díjat azok kaphatják, akik sokat tettek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogatásáért, hogy az eltűnő paraszti világ emlékezete eleven maradhasson.

Dr. Kemecsi Lajos 2013-tól a Néprajzi Múzeum főigazgatója, e pozíciójában 2014-től a 2022. májusi megnyitásig irányította az intézményt és annak rendkívül összetett költözését a városligeti épületbe valamint a Szabolcs utcai Gyűjteményi Központba. 2022 decembere óta az MTA doktora, disszertációját "Néprajz és muzeológia. Az elmélet és gyakorlat alakulása a 20-21. században" címmel írta. A disszertációra épülő angol nyelvű kötete "Ethnography and Museology Developments in theory and practice in the 20th and 21st centuries" című 576 oldalas munka az első idegennyelven elérhető elméleti és gyakorlati tudományos eredményeket összefoglaló szándékú kötet, melyben a termes múzeumi és a szabadtéri néprajzi muzeológiai tematika egyaránt megjelenik.  A kötetben összefoglalt kutatási eredmények egyértelműen összefüggnek azokkal a módszertani, muzeográfiai folyamatokkal, melyek érzékelhetően formálják a néprajzi muzeológia - természetes módon a szabadtéri terület - jellegét is, szerves részeként a teljes múzeumi szférát jellemző aktuális átalakulásnak.

2022 utolsó napjaiban került ki a nyomdából dr. Kemecsi Lajos Hétköznapok hagyatéka. Tatai néprajzi tanulmányok című kötete. A 361 oldalas kötet az ELTE BTK Néprajzi Intézete és a Néprajzi Múzeum együttműködésében jelent meg dr. Bali János szerkesztésében. A kötetben olvasható kutatási eredmények a szerzőnek a tatai Kuny Domokos Múzeumban töltött évtizednyi muzeológusi munkájához kapcsolódnak, így találhatók benne például a tatai néprajzi gyűjteménnyel kapcsolatos tanulmányok, a tatai fazekassággal és a hagyatéki leltárakkal kapcsolatos történeti néprajzi vizsgálatok vagy a hagyományos tatai járműkultúrára vonatkozó több éves néprajzi terepmunkára épülő kutatás eredményei.

A 2023-ban újabb öt éves ciklusát megkezdő múzeumvezető főigazgatói pályázatát ezen a linken érhetik el.
https://neprajz.hu/binaries/content/assets/sajto/foigazgatoi-palyazat2209.pdf
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.