OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. július 14. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. június 27., csütörtök 10:35

Ne állami bürokraták működtessenek lombikbébi centrumokat
    Budapest, 2024. június 27., csütörtök (OTS) - Lassan már öt éve annak, hogy a Kaáli intézeteket eladtam a magyar államnak. Azóta a dörgicsei Autó-Motor Múzeumommal foglalkozom, ahol napi szinten találkozom olyan családokkal, akik büszkén, sokszor könnyes szemmel mutatják be a "Kaali" gyermeküket. Némelyik már elmúlt 30 éves. A meghitt beszélgetések során sokszor megkérdezik: mi is történt az egykori intézeteimmel?. Ez adta az apropóját annak, hogy tollat ragadjak és közzé tegyem gondolataimat.

    Első lépésként a meddőségi magánintézeteket vette meg az állam 2019-ben, majd egy gazdasági társaságba tömörítették őket, és később kibővítették két közkórházban működő meddőségi centrummal. A létrejött gigacentrum, a Dunamenti Rek Kft nyolc telephellyel rendelkezik, melyeket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Humánreprodukciós Igazgatósága (HRI) segítségével működtet. Ezek az intézetek végzik a finanszírozott lombikbébi kezelések 60-65 százalékát.

A Dunamenti Rek Kft részeit képező korábbi magánintézetek, beleértve intézeteimet is, jól működtek, amiről az állam az átvilágításuk során meg is győződött. Nem véletlenül fizettek érte magas piaci árat. A korlátlan finanszírozás bevezetése után ezek az intézetek mind szakmailag mind gazdaságilag tovább szárnyaltak volna, ha korábbi tulajdonosokhoz hasonlóan továbbra is tulajdonosi szemlélettel vezették volna őket. Mi annakidején szívünket, lelküket és szaktudásunk legjobbját tettük bele vállalkozásainkba.

Szerintem az egy nagyon rossz döntés volt, amikor az egykori magánintézetek működtetését OKFŐ hozzá nem értő állami bürokratáira bízták. A volt kollegákat és munkatársakat jól ismerem, pontosan tudom milyen hangnemben kell velük beszélni. Hatalmi szóval és megalázó utasításokkal nem lehet meddőségi központokat működtetni. Ennek szomorú vége lett. Meghosszabbodtak a várólisták és a vártnál kevesebb gyermek született. Az elkeseredett betegek sokszor kommentek formájában írták meg panaszaikat.

Nemrég személyesen maga a Miniszterelnök úr beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy miként szeretné működtetni az állami tulajdonba vett repülőteret: "Ne állami bürokraták, meg innen-onnan összeszedett menedzserek működtessenek egy hatalmas vagyont, hanem valaki olyan, aki a világ legjobbjai közé tartozik."

Véleményem szerint a Miniszterelnök úr fenti útmutatásait az illetékeseknek érdemes lenne bevezetni a nemzetstratégiai fontossággal bíró, és a demográfiai mutatókat befolyásolni képes meddőségi centrumok esetében is. Állami bürokraták nélkül ezek az intézetek hathatósabban, jobb légkörben fognak működni és ami legfontosabb sokkal több gyermek fog születni.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

30 251 1360
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.