OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2022. november 3., csütörtök 15:39

Kiberorvosi szakmai nap az Óbudai Egyetemen
    Budapest, 2022. november 3., csütörtök (OTS) - 2022. november 3-án Kiberorvosi Szakmai Napot rendezett az Óbudai Egyetemen működő Kiberorvosi Kompetencia Központ, ahol a 2019-1-3-1-KK-2019-00007 azonosítószámú "Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutató célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére" című projekt http://kikok.uni-obuda.hu/ célkitűzéseit és eddigi eredményeit mutatták be.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20221103_003.jpg

Az Óbudai Egyetemen folyó kibermedicina-kutatások egyik alappillére a 2016-2021 között zajló, Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott tumormodellezés és személyre szabott terápiaoptimalizálás fókuszú "Tamed Cancer" elnevezésű kutatási projekt volt - hangzott el a projektet bemutató sajtótájékoztatón.
A Prof. Dr. Kovács Levente rektor vezetésével megvalósított ERC-pályázatra építve született meg az egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) ötlete, mely 2020 márciusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a vállalati innováció és az egyetemi kutatófejlesztő-képesség szinergiáit kihasználva teremtsen új értéket a kiberorvoslás különböző területein, elsősorban a daganatterápiák és a cukorbetegség tekintetében. A KIKOK működése alapítása óta a 3D HISTECH Kft. és az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat - Természettudományi Kutatóközpont (ELKH TTK) konzorciális együttműködésében zajlik, ahol a daganatterápiák, a digitális patológia és a cukorbetegek életét segítő technológiák körében végeznek egyedülálló fejlesztéseket.
A szakmai nap keretében a Tamed Cancer ERC Starting Grant témájú prezentációk után, a KIKOK-alapítók tevékenységét bemutató előadásokra került sor. Az egyetem képviseletében Dr. Galambos Péter a Patológiai minták robotizált mozgatása, Dr. Drexler Dániel András Kiberorvosi rendszerek a rákkutatásban témában, míg Prof. Dr. Kozlovszky Miklós a Digitalizált patológiai minták megjelenítése virtuális valóságban tartottak előadást, Dr. Eigner György pedig a cukorbetegséggel kapcsolatos fejlesztésekről beszélt.
A 3D HISTECH Kft. részéről Dr. Molnár Béla a Morfológia és bioinformatika szinergiája az új generációs digitális patológiában, az ELKH TTK részéről pedig Dr. Füredi András és Dr. Szakács Gergely a Számítógépes algoritmusok a rosszindulatú daganatok ellen, avagy tervezhet-e kezelési protokollt egy gép a betegeknek című előadásában foglalta össze eddigi eredményeiket.
Az elhangzott előadásokon túl az egyetem aulájában megtekinthetőek voltak a patológiai minták robotizált kezelését megvalósító berendezések, a nagyfelbontású digitális mikroszkópos felvételek virtuális valóság alapú megjelenítését támogató orvosi munkakörnyezet, az úgynevezett okos daganatterápiák fejlesztésének műhelytitkait bemutató kiállítóhely és a cukorbetegek életét segítő szoftvertechnológiák.
A rendezvény kapcsán Dr. Galambos Péter igazgató kiemelte, hogy a KIKOK nemcsak a támogatási időszakra vonatozó K+F célok megvalósításán dolgozik, hanem konzorciumon kívüli vállalatok igényei mentén is végez fejlesztéseket. Piaci K+F szolgáltatói minőségében az Óbudai Egyetem részt vesz többek között levegőtisztaság-vizsgáló műszer fejlesztésében és egy robottal támogatott gerincsebészeti rendszer kifejlesztésében is.
"A KIKOK fenntartható működésének érdekében az eredmények piaci hasznosítását is szem előtt tartjuk. A megvalósult fejlesztések egy részét hasznosító vállalkozásokon, "spin-off" cégeken keresztül visszük a piacra, amely modell a hazai egyetemi világban csak az utóbbi időben kezdett kifejlődni. A kiberorvosi területen, az Óbudai Egyetem vezető szerepet játszik a jó gyakorlatok kialakításában" -hangsúlyozta a központ vezetője.
A Szakmai Nap részletes programja az alábbi linken érhető el.
https://uni-obuda.hu/wp-content/uploads/2022/11/KiberorvosiSzakmaiNap_Final_Program_20221103.pdf

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.