OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. június 6., szerda 10:24

Csepp a tengerben - Elindult az MTVA Archívumának honlapja
    Budapest, 2018. június 6., szerda (OTS) - Június 1-jén több mint 220 ezer fotóval elindult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Archívumának honlapja az archivum.mtva.hu címen. Ez hatalmas képmennyiségnek tűnhet, de a Fotóarchívum több mint 13 millió eredeti negatívot és csaknem 2 millió digitalizált fotót őriz. Úgyhogy ez csak a kezdet: csepp a tengerben. A Nemzeti Fotótárban közrebocsátott felvételek száma a munka előrehaladtával folyamatosan bővül. A képanyag tematikus bontásban (életkép, kultúra, tájkép, természet, történelem, sport) és szabadszavasan is kereshető, 2000 Ft/fotó áron magánfelhasználásra nyomban meg is vásárolható.

        Kedvcsinálónak a hosszas böngészéshez a fotószerkesztők a következő témakörökből állítottak össze érdekes válogatást: Babakocsi az ötvenes években, Fővárosi Állat- és Növénykert, Gémeskutak, Ikarus, Május 1., Süsü, a sárkány. A honlapra látogatót a képek rázúduló áradatában két további lehetőség segíti az eligazodásban: külön tanulmányozhatja a legutóbb bekerült képeket (ez a visszatérő látogatók számára hasznos), illetve megtekinthetik munkatársaink ajánlatát, melybe kortörténeti értékű, művészi kivitelezésű vagy pusztán érdekes felvételeket válogattak.
     A honlap készítői lépésről lépésre teszik hozzáférhetővé a nagyközönség számára az általuk őrzött, feldolgozott és folyamatosan digitalizált legkülönfélébb anyagokat: fotókat, szöveges híreket, mozgóképet, prózai és zenei hanganyagot, grafikonokat, ábrákat. Az integrált archívum és az egységesített adatkezelés a nagyközönség tájékozódását is  segíti. Az MTVA egyesített közgyűjteményei 1881-től, a Magyar Távirati Iroda alapításától napjainkig a nemzet kulturális vagyonát alkotják és gyarapítják, ezt teszik munkatársaink fokozatosan mindenki számára elérhetővé.
     A következő, második lépésre június végén kerül sor, amikor a Sajtóadatbank és Cikktár anyagaival bővül a kínálat: elérhetővé válik az MTI kőnyomatos híreinek digitalizált, kereshető gyűjteménye az 1887 és 1949 közti időszakban, illetve 1956-ban és a rendszerváltás két esztendejében (1989-1990). Az érdeklődők és a kutatók számára is meglepetéseket tartalmazó gyűjteményben megtalálhatók a Bizalmas kiadás, a Rádiófigyelő és a Magyar Országos Tudósító (MOT) anyagai is. (Az állomány fokozatosan bővül, jelenleg az 1950-től 1987-ig kiadott, mikrofilmen tárolt, mintegy 1,5 millió hír digitalizálása zajlik.) A hónap végétől a Rádió- és Televízió Újság digitalizált lapszámai is felkerülnek a portálra, egyelőre az 1958-tól 2007-ig terjedő időszak.
     Harmadik lépésként a Rádió Hangarchívumának anyagai kerülnek fel a honlapra. Noha a harmincas években biztatóan gyarapodó gyűjtemény Budapest ostromakor megsemmisült, és 1956-ban is sok felvétel elpusztult, a szerkesztőség mégis őriz kuriózumokat (Blaha Lujza dalolása, Ferenc József császár és király dörmögése). A Zenei Archívum páratlan kincseiből is álljon itt szemléltetésül néhány: Bartók II. hegedűversenyének budapesti bemutatója, Fischer Annie zongorajátéka, Szvjatoszlav Richter magyarországi felvételei. A kottatár gazdag anyaga (Kodály Zoltán ki nem adott dalainak kézirata, a Fölszállott a páva dedikált, a Rádiózenekarnak ajánlott példánya) is elérhető lesz digitálisan.
     Végül, a következő esztendőtől a Mozgókép Archívum mutatkozik be a digitális térben összegyűlt közönségnek, a több mint egymillió műsorszámot tartalmazó gyűjteményből közreadott, egyre bővülő válogatás gazdag, tematikusan szerteágazó kínálatával. Az egyesített archívumban őrzött nemzeti vagyon nagysága és szellemi értéke ekkor válik majd minden korosztály számára pontosan érzékelhetővé, mindennapi életében, munkájában, tanulásában nélkülözhetetlenné.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.