OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)










2018. április 27., péntek 11:00

Szép magyar ének
    Budapest, 2018. április 27., péntek (OTS) - Újabb fejezethez érkezett Béres József Szép magyar ének címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyveinek története. Április 26-án a Duna Palotában mutatták be a könyvek összevont, bővített és javított kiadását és a könyv nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását. A díszbemutatón Béres József az új kiadás kapcsán osztotta meg gondolatait a közönséggel; a film ötletéről, üzeneteiről Petényi Katalin beszélt.

    
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180427_001.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180427_002.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180427_003.jpg
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180427_004.jpg

Béres József, akit elsősorban a Béres cseppről és vitaminjairól nevezetes Béres Gyógyszergyár elnökeként ismerünk, elkötelezett rajongója népdalainknak, népzenénknek. 2009-ben mutatta be a 430 szép magyar népdalt, népies dalt és egyházi énekeket tartalmazó dalos-gyűjteményét, melyet hamarosan követett a könyv teljes tartalmának hanganyag kiadása. 2016-ban megjelent a könyv a második része, mely főleg erdélyi gyűjtésekkel gazdagította a dalok körét. A szép magyar énekek története most tovább folytatódik. Béres József a praktikusság okán a két kötetet egybeszerkesztette, és további érdekességekkel, információkkal gazdagította a kiadványt. A könyvek megihlették a Kabay-Petényi filmes párost is, akik lírai dokumentumfilmben fogalmazták meg szép magyar énekeink üzenetét a ma világának.
"Ezekkel az énekekkel "varázskövet" szeretnék adni az embereknek - mondta Béres József az ünnepélyes bemutatón -, mert a magam életében megtapasztaltam, amit Kodály Zoltán tanított nemzetünknek. "Találsz e kincsek között olyan varázskövet, amely átgyúrja a húsod, átkeveri a véred, meggyógyítja a hovatartozásodon való kételyedet, ideköt, hogy már nem tudsz máshová menni." Meggyőződésemmé vált, hogy ezek a varázskövek a szó legszorosabb értelmében örömmel és önmegbecsüléssel töltenek meg bennünket, és igyekszem ezt sokaknak megmutatni."

Petényi Katalin a dokumentumfilm egyik alkotója így fogalmazott: "A magyar népdal a magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős, a magyarság történelme során kialakult és az évszázados-évezredes használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket." Kodály Zoltán szavainak igazságát bizonyítja Béres József Szép magyar ének című könyve, mely arra indított bennünket, hogy ezt az igazságot megpróbáljuk átfordítani a film nyelvére. A mezőségi szelíd dombok, csíki havasok, erdélyi falvak egyedülálló látványa alatt megszólaló népdalok az ember örömét, bánatát, vágyait fejezik ki - mondta Petényi Katalin. - A film főszereplője Béres József, aki összegyűjtötte a számára legkedvesebb világi és egyházi énekeket, hogy - ahogy ő mondja - elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. Az ő elkötelezett tevékenységén keresztül leszünk tanúi a magyar népdal, népzene, tánc gazdagságának és közösségformáló erejének. A kamera őt kíséri egy erdélyi útján, vele együtt éljük át találkozásait "adatközlőkkel", idős parasztemberekkel és a népzene és egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással, Dombóvári Jánossal. A múltat őrző archaikus világ ellenpontjaként látjuk Válaszúton a mezőségi népzenei és néptánc táborban azt a több száz fiatalt, akik a népzene iránti szeretetükkel az ősi hagyományokat továbbéltetik.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.